YER KABUĞU
Yer Kabuğunun Oluşumu
Biz insanlar ve diğer tüm canlılar ortak bir evde yaşıyoruz. Hem de kocaman bir ev bu. Dünya'mız hepimizin yaşam alanı. Peki içerisinde yaşadığımız bu evi ne kadar tanıyoruz? Bu ev nasıl oluştu? Acaba eski zamanlarda da bugünkü haline benziyor muydu? Mobilyaları olarak nitelendirebileceğimiz dağlar, denizler, buzullar, canlılar nasıl oluştu? Bilim insanları yıllar boyunca bu soruların cevabını bulmak adına araştırma yaptılar. Dünya'nın çeşitli yerlerindeki kayaları, göktaşlarını incelediler. Bu taşlar inanılmaz ipuçları içeriyordu. Bilim insanları bu ipuçları sayesinde Dünya'mızın oluşum hikayesini bizlere sundular. Peki bilim insanlarının öne sürdüğü fikirler neydi? Onlara göre evrenimiz ve dünyamız nasıl oluştu? Şöyle başlayalım;Evrenimizin oluşumunu açıklayan en önemli ve en çok kabul gören teori big-bang (büyük patlama) teorisidir. Bu teoriye göre evrenin bir başlangıcı vardır ve evren sürekli genişlemeliir. Evren !3.7 milyar yıl çnce ilk maddenin patlamasıyla oluşmaya başlamıştır.
Dünya'mızın oluşumuna dair en çok kabul gören görüş ise dünyamızın toz ve gaz bulutlarının birleşimiyle oluştuğudur. Bilim insanlarının yapmış olduğu radyometrik çalışmalara göre dünyamız yaklaşık 4.5 milyar yıl önce oluşmultur. Bu dönemde yeni olşmuş olan bir yıldızın (yanı Güneş2imiz) oluşumundan arta kalan toz parçaları bir çeki gücü ile bir araya gelmiş, tozlar ve taşlar kayaları oluşturmuştur. Bir gök taşı (yani Dünya'mız) bu birleşimlerle büyümüşve bugünkü boyutlarına ulaşmıştır.
Dünya'mızın oluşum hikayesini ve bilim insanlarının bu bilgilere nasıl ulaştığını merak ediyorsanız aşağıdaki belgeseli izlemenizi öneririm.
Siteye ulaşmak için tıklayınız
Levha Hareketleri
Dünya'mızın ilk zamanlarında yer kabuğu tek parçadan oluşmaktaydı. Bu tek kara parçasına pangea adı verilmiştir. Zamanla pangea bölünmeye başlamış ve şuan üzerinde yaşadığımız kıtalar oluşmaya başlamıştır.
Dünya'mızın birkaç katmandan oluştuğunu biliyoruz. Yandaki resimde
bu katmanlar gösterilmiştir. Ateş kürede erimiş halde bulunan bir mineral karışımı yer alır. Bu mineral karışımına magma denir. Magma, sıcak ve akışkandır.
Üzerinde yaşadığımız yer kabuğu sürekli hareket halindedir.
Bu durumu sağlayan şey, magmanın akışkanlığı ve yer kabuğunun tek parçadan oluşmamasıdır. Yer
kabuğunu oluşturan parçalara levha denir. Magmanın akışkanlığından kaynaklanan hareketliliği, üzerindeki levhaların da harek etmesini sağlar. Bu konuda bir analoji yapacak olursak; magmayı pudinge, levhaları ise puding üzerinde bulunan bisküvi parçalarına benzetebiliriz.
Yer kabuğunu oluşturan yedi tane levha vardır. Levhaların üzerinde de denizler ve karalar bulunur. Bu levhaların birleştiği yere ise levha sınırı denir. Yoğun ve sıcak halde bulunan magma, levhalar arasındaki boşluklardan soğuk olan yeryüzüne doğru harket eder. Sıcaklık ve basınç farklarından kaynaklanan bu harekete konveksiyonel hareket adı verilir. Yerkabuğu parçalarının sürekli hareket halinde olmasının sebebi de işte budur.
Yandaki resimde levha hareketleri ve yönleri görülmektedir. Bu hareketler sonucunda aşağıdaki yapılar oluşabilir
- Dağ
- Okyanus
- Volkan
- Kıta
Siteye ulaşmak için tıklayınız.
Depremler
Yerkabuğunu oluşturan levhaların uzaklaşma, yaklaşma ve yanal hareket yaptığını öğrendik. Depremler levhaların yanal hareket yapması sonucu oluşur. Levhaların yanal hareket yapmasıyla iki levha birbirne sürtünür ve birtakım kırılmalar meydana gelir. Bunun sonucunda oluşan titreşimler dalgalar halinde yayılır ve yeryüzünde sarsıntıya sebep olur. Bu hareketler sonucunda yerkabuğunda meydana gelen kırıklara ise fay denir. Levha hareketlerinin (levha tektoniğinin) sebep olduğu bu depremler tektonik deprem adı verilir. Depremlerin %90 ı tektonik depremlerdir. Levha hareketlerinin yanı sıra volkanik faaliyetler veya arazi çöküntüleri sebebiyle oluşan depremler de mevcuttur. Bunlar volkanik depremler ve çöküntü depremleridir.
Volkanizma
Volkanizma ateş kürede yer alan magmanın yeryüzündeki çatlaklardan veya yanardağlardan yeryüzüne doğru çıkması olayıdır. Magmanın yüzeye eriştiği yer ise volkan olarak adlandırılır. magmanın fışkırması onucu oluşan yanardağlar, yeryüzü hareketlerine sebep olabilir. bu püskürmeden akan lavlar çevreye zarar verebilir. Küçük çaptaki bazı püskürmeler de kül bulutlarının oluşumuna sebep olur. volkanizma ve deprem oluşumu ile ilgili aşağıdaki videoyu izleyelim.
Siteye ulaşmak için tıklayınız.
HAVA OLAYLARI
Dünya'mızın yer küre, su küre ve hava küre adı verilen katmanlardan oluşuyor. hava küre çeşitli gazlardan oluşan ve dünyayı tümüyle saran bir tabakadır. Bu tabakaya atmosfer adı verilir.
Dünya'nın atmosferinde yaklaşık olarak %78 oranında azot, %21 oranında oksijen bulunuyor. Geriye kalan yaklaşık %1'lik kısım ise başka elementlerden ve moleküllerden -örneğin argon, karbondioksit, metan- oluşuyor. Atmosferde bir miktar su buharı bulunduğunu da unutmamak gerekir. Güneş ışınlarının yeryüzünü ısıtmasıyla atmosfere çıkan su buharı yağış biçiminde yüzeye geri döner. Bu döngü sürekli bir şekilde devam eder.
Siteye ulaşmak için tıklayınız.
Rüzgar
Dünya'nın şekli gereği güneşten gelen ışınlar her bölgeye farklı açılarda ulaşır. Bu farklılık Dünya'nın her bölgesinin farklı şekillerde ısınmaına sebep olur. Bu ısı farklılıklar alçak ve yüksek basınç bölgeleri oluşturur. Atmosferdeki hava bu basınç farkından dolayı hareket etmeye başlar ve rüzgar oluşur. Atmosferdeki hava daima yüksek basınç bölgesinden alçak basınç bölgesine doğru hareket eder.Biliyor muydunuz?
Günümüzde hava hareketlerinden kaynaklanan enerji kullanılmakta ve daha temiz bir hava için kaynak olmaktadır. Bu enerji rüzgar türbinleri ile sağlanmaktadır. Rüzgar türbinleri, rüzgar enerji santrallerinin ana yapı elemanı olup hareket halindeki havanın kinetik enerjisini öncelikle mekanik enerjiye ve sonrasında elektrik enerjisine dönüştüren makinelerdir. Hava kirliliğini önlemek amacıyla bu tip enerjiler kullanılması son derece önemlidir.Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.
Rüzgar, hızı ve çevreye etkilerine göre farklı isimler alır. bunları şu şekilde sıralayabiliriz.
Yel: Havanın yer değiştirmesinden kaynaklanan hafif bir esintidir.
Fırtına: Şiddetli rüzgarların yağışlar ile birleşmsiyle oluşur.
Tayfun(kasırga): Tropik bölgelerde şiddetli rüzgarların saatte 300 km yi bulması durumuna denir.
Hortum: Aşağıdan yukarıya doğru dönerek oluşan rüzgarlardır. Fırtına bulutları içinde yükselen güçlü hava akımlarının alçalan güçlü hava akımlarına yaklaştığı yerlerde oluşur.
Atmosferdeki hava içerisinde bir miktar su buharı bulunduğunu belirtmiştik. Bu su buharı nem olarak adlandırılır. Havanın nem oranı yağış çeşidinin belirlenmesinde de etkilidir. Bahar aylarında nemli havalarda yapraklarda su damlacıkları görebilirz. Bu damlacıklar çiy olarak adlandırılır.
Ayrıca sıcaklık donma noktasının altına düşerse havadaki su buharı buz kristallerine dönüşür bu olaya da kırağı adı verilir.
Su buharının bolca bulunduğu nemli havalarda su buharı yüzeye yakın yerlerde youğuşarak çok küçük su sdamlacıkları oluşur. Bu olay sis olarak bilinir.
Mevsim Oluşumu
Dünya'nın ekseninin eğik olması ve Güneş etrafında yaptığı dönme haraketi sürekli sıcaklık değişimlerine ve farklı hava olaylarına sebep olur. Bunun sonucunda mevsimler oluşur. Sözlükteki anlamıyla mevsim; yılın güneşten ısı, ışık alma süresi ve dolayısıyla iklim şartları bakımından farklılık gösteren bölümleridir.Burada önemli olan bir nokta şudur; Dünyanın ekseninin eğikliği sebebiyle kuzey yarım kürede yaz yaşanırken güney yarım kürede kış yaşanır. Bu durumun tam tersi de doğrusur.
Meteorololoji : Havadaki sıcaklık değişimlerini ve buna bağlı olarak oluşan hava olaylarını inceleyen bilim dalıdır. Meteorolojide birçok teknolojik araçlar kullanılmaktadır. Bunlardan biri uzaya gönderilen uydulardır.
KAYNAKÇA
- MEB, Fen ve Teknoloji 8 Ders Kitabı, 2012-2013
- Bilim Genç: İnternet: http://bilimgenc.tubitak.gov.tr/
- Youtube: İnternet: https://www.youtube.com
- T.C. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı: İnternet: www.eie.gov.tr
- T.C. Orman ve Su İşleri Bakanlığı Meteoroloji Genel müdürlüğü: İnternet: www.mgm.gov.tr
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder